Gelderse federatieve Schuttersdag

Op zondag 3 september was Schutterij Willem Tell uit Silvolde gastheer van de Federatieve Schuttersdag. Het is een schutters concours van de Schutters Federatie St. Hubertus, de overkoepelende organisatie van schuttersgilden en schutterijen uit de provincies Gelderland en Overijssel.

Op diverse schuttersonderdelen, defilé, mars, muziek en schietwedstrijden werd gestreden om de titel. Voorafgaande aan deze wedstrijden was er rondgang door het dorp zijn.

Dit jaar ondersteunt de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus twee belangrijke projecten vanuit de Orde van de Heilige St. Sebastianus in Europa. Deze projecten betreffen het woonzorgcentrum De Schuylenburgh en de buurtkeuken van Silvolde.

Voor de bewoners van De Schuylenburgh streven zij naar de aanschaf van de innovatieve ‘pratende bloempot Tessa’. Deze vriendelijke robot, vermomd als een vrolijk figuurtje met een plantje op haar hoofd, biedt ondersteuning bij het herinneren aan afspraken en het brengen van structuur in het dagelijks leven. Met name voor mensen die wat vergeetachtig of onrustig zijn, kan Tessa van grote waarde zijn.

De buurtkeuken, als onderdeel van het woonzorgnet, verzorgt maaltijden voor inwoners van de gemeente die hiervoor in aanmerking komen. De benodigde materialen, oftewel ‘de potten en pannen’, zijn aan vervanging toe. Daarom hebben zij ervoor gekozen om ook dit doel te ondersteunen.

Zondag 3 september 2023 samen met o.a. John Berends, Commissaris van Koning Willem-Alexander van Gelderland, en twee voormalige Europese schutterskoningen in Silvolde op de Gelderse federatieve Schuttersdag. Wat een prachtig feest en de zon lachte ons toe.

Helemaal links staat Fred van Hal, lid van de Orde.