Investituur 2022 in Brugge (BE)

Zaterdag 5/11/2022 werd de jaarlijkse plechtige Investituur van de Nobele Orde gehouden  te Brugge.

’S Morgens werden de Orde en de bezoekers, uit gans Europa, ontvangen in de salons van het eeuwenoude stadhuis door de Burgemeester.  De zaal was afgeladen vol want er werden ook 3 ere-leden in de Orde opgenomen:

  • De Burgemeester van Brugge, Dhr. Dirk Defauw
  • Patsy Sörensen, ijveraarster voor de mensenrechten
  • Chris Hoorne, Directeur /stichter van Pelicano, het sociaal werk van de Nobele Orde.

Aandacht werd gegeven aan de jubilea van de plaatselijke,  500 jaar jonge St. Michielsgilde (schermers) en de 700- jaar oude St. Jorisgilde (kruisboog).  Het stadsbestuur trakteerde alle aanwezigen met een gulle dronk, waarop een luid “Horrido” klonk.

Op het Burgplein voor het stadhuis, in het hart van de schitterende oude stad, werd vervolgens een vendelgroet gehouden door het Gild van St. Katharina Helmond (Nl).

De stoet onder leiding van de Brugse Harmonie St. Leo, met alle aanwezige gasten trok door de historische binnenstad onder grote interesse van Bruggelingen en toeristen naar het historische ziekenhuis van Oud St. Jan waar de plechtigheid plaatsgreep.

87 (!) personen werden gelauwerd voor hun inzet voor de Orde of hun eigen gilde als behoeder van de tradities, de sociale werken van al die verenigingen en hun betrokkenheid tegenover de gildezusters en broeders. Voor elke gelauwerde was een woordje voorzien om hen te eren en hun inzet te loven.  De deelnemers kwamen uit alle hoeken van Europa, tot zelfs Hongarije en Kroatië.  Het was een mooi, kleurrijk feest die de mooie tradities van de wapengilden bevestigt maar ook de verbondenheid tussen allen boven de grenzen heen van landen, taal, filosofie…  Mooie relaties werden herbevestigd en nieuwe warme linken werden gelegd.

Twee nieuwe gezichten vervoegen de Orde :

  • Als referendaris voor Wallonië/Belgie: Mevr. Marie Meyfroidt van Les Arbaletriers de Dinant
  • Frans Pluijmers van de Schutterij HH.Marcellinus & Petrus / Geleen, als Assessor voor Nederlands Limburg.

We heten hen hartelijk welkom en beiden versterken daarmee de banden tussen de Orde en  vele andere gilden.  Na de Investituur volgde een uitgebreide receptie en later een diner .

Zondag 6/11 werd een gildenmis geconcelebreerd door onder andere onze goede vriend  E.H. Dieter Moors en E.H. Koen Seynaeve, lid van de schermersgilde.  Opgeluisterd door het koor van St. Donaas.

In stoet, begeleid door de pipers van de  Red Hackle Pipe band trokken we onder een regenvloed naar de stichting Adornes met hun prachtig historisch domein, een parel aan de Brugse kroon en vandaar naar het museum van de St. Jorisgilde voor een drankje en een broodje.  Nadien volgde nog een bezoek aan de prachtige St. Michielsgilde van de schermers waar demo’s werden gehouden van de diverse wapens.  Van jong naar oud nam iedereen deel.  Het werd door de bezoekers zeer gesmaakt, de sfeer was warm en joviaal. De ontvangst zeer hartelijk!

Klik hier om de mooie collectie sfeerbeelden te bekijken.

Volgend jaar afspraak , in Crepy en Vallois Frankrijk.  Nadere info volgt nog via de website en de sociale media.